Mándoki viselet

szerző: vendeghaz.mandok | publikálva: február 25, 2015 Kategória: Mándok

Többen megkerestek minket az elmúlt időszakban, hogy mándoki viseletet, vagyis hagyományos paraszti ill. népviseletet szeretnének kapni. Külföldről írtak nekünk, s kérdezték, hol lehet ilyet venni, szerezni, találni.

Akit tudtunk a Mándoki Közösségi Házba irányítottunk. Az ottani “falutörténeti múzeumban” van néhány régi, nagyapánk-korabeli csizma, nadrág, ing, meg nagymama-korabeli szoknya, kötény. Viszont ilyen viseletet ma már senki sem hord, sőt azt is nehéz megmondani, hogy a nagyszülőktől ránk maradt viseletek közül melyik az eredeti mándoki formavilágú ill. mintájú ruha.

mandoki-viselet-1

Nemrég azonban egy lelkes Mándokon tanító néptánc-tanártól kaptunk két képet. Ezeken egy mándoki pár látható itteni viseletben. Sajnos nem tudjuk, hogy mikor és hol készültek a fotók pontosan. Ha valaki ráismer családtagjára, kérjük, jelezze nekünk! Az első képen a fiatal párt látjuk, lehet, hogy jegyes korukban, vagy fiatal házasként. A második kép pár évvel később készülhetett, itt már megszületett az első gyermek is.

mandoki-viselet-2

A képeken látható viselet követi a nyírségi viselet hagyományát. Nemrég ünnepelte a Nyírség Táncegyüttes fennállásának 4o. évfordulóját. A Nyíregyházán tartott ünnepi gálaműsorukban a képen látható viseletben is adtak elő táncot. Ugyan mándoki tánc nem volt itt, de volt ajaki, meg szatmári, nyírségi, tirpák. Ez a műsor is azt mutatta, hogy milyen sokszínű a megyénk zenei, tánc- és népviseleti öröksége.

Bővebben a Nyírség Táncegyüttesről itt olvashatnak:
http://www.nyirsegtanc.hu/Lépjen velünk kapcsolatba

Legutóbbi bejegyzések

+36 45 435 160, +36 20 431 7404
4644 Mándok, Kossuth utca 101.
olahistvanne@freemail.hu