A szőke Tisza

szerző: vendeghaz.mandok | publikálva: március 20, 2015 Kategória: A környék

Nemrég a Duna TV műsorán a mi vidékünkről készült dokumentumfilm ment éppen. A szőke Tisza című sorozat a Tisza magyarországi szakaszát járja végig. A kalandvágyó filmesek több éven keresztül forgattak a klasszikus Tisza-túrák helyszínén, a Tisza vizén. A film megörökíti a tikkasztó nyári napokat és az esőben való evezést. Bemutatja a tiszaparti települések hagyományait, az ott élő embereket, a növényeket, ételeket. A lenti kép a már szabályozott, de még mindig kanyargós Tiszát mutatja madártávlatból.

tisza

A sorozat több része online is megnézhető. Az 5. részben Mándok közvetlen szomszédságában fekvő tiszaparti településekre látogatott a stáb. Lónya, Tiszamogyorós, Tuzsér, Eperjeske, Zsurk mesés látnivalóit és még élő hagyományait számunkra ismerős arcok mutatják be. Jó volt látni, amint mogyorósi asszonyok vásznat sulykolnak a Tisza vizében. Vagy éppen a mándoki Vendégházzal jó barátságban lévő zsurki Vendégház házigazdái látták vendégül a forgatócsoportot.

A csoport annyira szerencsés volt, hogy még a tiszavirágzást is látták, megörökítették. Lentebb egy kép illusztrációnak a kérészek tömeges násztáncáról.

tiszaviragzas

Ide linkelünk két részt a sorozatból. Jó utazást filmen, de még jobbat élőben, akár a Tisza vizén, akár a partján!

5.rész
https://www.youtube.com/watch?v=NstqFR9FZxg

4. rész
https://www.youtube.com/watch?v=kqA1lhtCQr4Lépjen velünk kapcsolatba

Legutóbbi bejegyzések

+36 45 435 160, +36 20 431 7404
4644 Mándok, Kossuth utca 101.
olahistvanne@freemail.hu