Nagytemplom

szerző: vendeghaz.mandok | publikálva: február 29, 2016 Kategória: A környék | irodalom

Szabó Magda Debrecen szülötte, több írását is áthatja a szülőhelye iránti mély szeretet, az ősök iránti tisztelet. Az Ókút című regénye amolyan önéletrajzi mű, hiszen a kisgyerekként Debrecenben élő Dolnát varázsolja elénk, felelevenítve a gyermeki emlékeket.

Debrecen szimbóluma a Nagytemplom, a város közepén álló hatalamas református templom, mely a “kálvinista Róma” székhelye. Nekünk, mándoki reformátusoknak is fontos szimbólum ez, ahová ritkán, de eljutottunk életünk során.

Most meséljen az írónő az ő Nagytemplomáról.

(FILES) A picture taken 27 October 2003 shows Hungarian writer Magda Szabo posing in Paris after being awarded the Prix Femina for her book "The Door" (La Porte). Magda Szabo, one of Hungary's most famous authors, died in the eastern Hungarian city of Debrecen on Monday 19 November 2007, Hungarian media reported 20 November. AFP PHOTO FILES / ERIC FEFERBERG (Photo credit should read ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)

Fotó: ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images

A város, s hitem szerint a világ szíve is a Nagytemplom volt. 

A Nagytemplomot akkorának képzeltm, hogy méreteit nem tudtam reális mértékegységek szerint meghatározni. Mikor gúlát láttam képen, s mellette a dimenzió érzékeltetésére embert, a Nagytemplomot gondoltam gúlanagyságúnak. Sárga homloka háromszögbe futott össze, tornyainak szeme, szája volt, éppúgy néztek a tornyai, miny az emberarok, soha nem láttam később sem lélegzően ennyire eleven épületet. A toronyban harangok laktak, ha megszólaltak, apám-anyám megállt, a kongás irányába bámult, megnevezte, hogy melyik harang szólt, hogy mit néztek ilyenkor, mire figyeltek, nem tudtam rájönni egészen odáig, míg el nem veszítettem őket, s magamat nem kaptam rajta, hogy ugyanazzal a mozdulattal emelem a fejemet és bámulok a harangszó nyomába, mint egykor ők. A Nagytemplom magát az eget tartotta a csillagain, anyám, aki a Kismester, azaz Bethlen utcán nőtt fel, a Füvészkertbe ment férjhez, mindig köszönt is neki. “Kezicsókolom Nagytemplom” – mondta anyám, ha elmentünk a Nagytemplom  mellett, ezen sosem csodálkoztam, mert bár erről nem esett szó, valahogy tüstént megériztem a Nagytemplom összefoglaló, szimbólikus jelentőségét, hogy az épület önmagán kívül egyben mindazokat is jelenti, akiket anyám valamikor szeretett, gyermekkora, ifjúsága tanúit, akikkel együtt egykor az árnyékában járt. 

 Lépjen velünk kapcsolatba

Legutóbbi bejegyzések

+36 45 435 160, +36 20 431 7404
4644 Mándok, Kossuth utca 101.
olahistvanne@freemail.hu