Mándok és környékeMándok látnivalókmandokMándok település a Tisza által körülhatárolt ún. Tiszakönyök területén fekszik, a szabolcsi homokdombok vidékén, a vadregényes szatmár-beregi tájtól nem messze. Mándok 4700 lelkes település, a környék központja. A város központjában található az egykori Forgách-kastély, mely a 18. században épült, s a Forgách grófok uradalmi székhelye volt. A településen jól megfér egymás mellett többféle felekezet: református, római-katolikus és görög-katolikus templom is van. Az egyedülálló fából készült görög-katolikus fatemplomát a 70-es években a Szentendrei Falumúzeumba szállították, jelenleg ott tekinthető meg. A templom a 17. században készült, Közép-Európában egyedülálló, hiszen építőanyagául csupán fát használtak: a szögek, a tetőzsindelyek, a gerendázat a Kárpátok erdőiből kerültek ki. Mándok határában található a Tetenke-hegy, mely a környék legmagasabb pontja. Kilátójából tiszta időben jól látható a Tokaj-hegy, a Zempléni-hegység és a Kárpátok vonulata.

A falu határában, kb. 5 km-re folyik a Tisza: Benk ésTiszamogyorós falvaknál ill. Tuzsérnál is könnyen elérhetjük a folyót, mely remek horgászási, kenuzási lehetőséget nyújt. A Tisza töltésén és a mellékutakon zavartalanul lehet kerékpározni. A közeli Lónya falujában román kori templom áll, melynek kora középkori freskóit jelenleg szakértő régészek tárják fel. A falu határában húzódik a híres lónyi erdő, ahol a vadászatot kedvelők vaddisznóra, őzre, apróvadakra vadászhatnak.

A szatmár-beregi kistérség számos látnivalót tartogat. Az összes látnivalót képtelenség felsorolni. Ízelítőül: irodalmi emlékhelyek (Tiszacsécse-Móricz Zsigmond szülőháza, Nagyar-Petõfi fa, Szatmárcseke-Kölcsey emlékszoba és sírja), építészeti emlékek (tákosi, csarodai templom, tarpai szárazmalom). Gyógyfürdők: Gergelyiugornya, Kisvárda…

Mándokról és a vendégházról készült további képekért kattintson ide!

+36 45 435 160, +36 20 431 7404
4644 Mándok, Kossuth utca 101.
olahistvanne@freemail.hu