Széphalom regénye

szerző: vendeghaz.mandok | publikálva: december 14, 2015 Kategória: A környék

Az Aegon-Díjat 2o15-ben Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye kapta. Ezt a díjat kortárs írók adott évben megjelent művei közül választják ki.

Péterfy ezen regényének főhőse Kazinczy Ferenc, kora a 18. század vége, a 19. század eleje. Sajátos az elbeszélés stílusa, hiszen a történetet az író felesége, a nemesi származású Török Sophie mondja el.

Sophie idézi fel közös életüket Kazinczyval, kezdeti boldogságukat, anyagi nehézségeiket, egészégi gondjaikat. Kazinczy hét évet töltött osztrák börtönökben, mivel részt vett a jakubinus összeesküvésben. Kiszabadulva veszi feleségül Sophie-t és Széphalomra, a családi birtokra költöznek, ahol kúriát épít.

A történet legérdekesebb része azonban Kazinczy barátsága a Bécsben élő afrikai Angelo Soliman-nal. Ő egy kakukktojás a konzervatív osztrák városban, ahol egyetlen fekete emberként igencsak magára vonja a figyelmet. Hányatott gyerekkora után végül családra és munkára talál, ám élete mégis az áldozatról szól.

Azért ajánlom a művet, mert a közeli Zemplén hegyei között megbújó Széphalom az egyik fő helyszíne. De megjelenik a regényban Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj, Miskolc, Kassa és Munkács is.

Érdemes személyesen is ellátogatni a Magyar Nyelv Emlékhelyére, Széphalomra.

Széphalom

Magyar Nyelv MúzeumaLépjen velünk kapcsolatba

Legutóbbi bejegyzések

+36 45 435 160, +36 20 431 7404
4644 Mándok, Kossuth utca 101.
olahistvanne@freemail.hu