Útvonalterv: Báthory Anna nyomában

szerző: vendeghaz.mandok | publikálva: november 2, 2015 Kategória: A környék

Korábban beszámoltunk Ugron Zsolna: Erdélyi mennyegző című regényéről. Azóta megjelent a regény folytatása, A nádor asszonyai címmel.

Ennek a könyvnek is a főhőse Báthory Anna, a reneszánsz kor alakja, aki történetesen épp a mi vidékünkön élt. A két regény helyszínei a Mándok közelében található történelmi települések: Nyírbátor-Nagyecsed, Kisvárda, Királyhelmec, Munkács, Nagyvárad, Nagykereki.

Ezek a települések anno egy országban, a nagy Magyarországon voltak megtalálhatóak. Ma négy országba kell utaznunk, hogy meglátogassuk ezeket a helyeket. Hozzánk legközelebb Kisvárda városa van. A regényben található vár maradványa, egyik fő fala még ma is áll. A lápos vidéken nem dombra, hanem a sík vidéken a mocsáros rész közepére épült a vár. Jelenleg várszínház működik benne, nyaranta rendeznek itt előadásokat. Aki Kisvárdára látogat, az fürödjön egyet a vár mellett található Várfürdő gyógymedencéiben, vagy látogasson el a régi zsinagógában berendezett, a régiót bemutató Rétköz Múzeumba.

bathory-anna-nyomaban-kisvarda

Kisvárda, Vár

A Báthoryak ősi városa Nyírbátor. Ahogyan a neve is mutatja, ősi családi-nemesi fészek ez. Anno a közeli Nagyecseden, az ecsedi láp közelében volt uradalma a Báthory családnak. Ma több épület is hirdeti az ő dicsőségüket a városban, pl. a gyönyörű gótikus református templomban van eltemetve Báthory István fejedelem, a minoriták barokk temploma, valamint a reneszánsz várkastély is megér egy látogatást. Az ecsedi láp természetvédelmi övezet, ezért ide óvatosan, lehetőleg kísérővel közelítsünk.

bathory-anna-nyomaban-bathory-kastely

Báthory várkastély

Nyírbátor és Kisvárda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, innen utazunk a szomszédos Hajdú-Biharba, ahol Nagykereki található. Az itteni kastély volt Báthory Anna központja, még ma is áll a várkastély egy része.

bathory-anna-nyomaban-nagykereki-kastely

Nagykereki, várkastély

Ha innen keletnek indulunk, akkor a román-magyar határon átkelve a határ közelében találjuk Nagyváradot, Váradot, a másik Báthory székhelyet. A Szajna partján fekvő város őrzi történelmi-irodalmi emlékeit. Itt van eltemetve Szent László, itt élt és alkotott Ady Endre is.

 

bathory-anna-nyomaban-nagyvarad2

Nagyvárad

Nagyváradról északnak indulva Kárpátalján, a mai Ukrajnában találjuk Munkács városát. Itt már magasodnak a Kárpátok hegyvonulatai, a város ismert vára is az egyik sziklára épült, s elég jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Itt gyerekeskedett II. Rákóczi Ferenc, hiszen anyja, Zrínyi Ilona tulajdona volt a vár.

bathory-anna-nyomaban-munkacs

Munkács vára

Munkácsról nyuganak véve az irányt, s átlépve az urán-szlovák határt érjük el a határon fekvő Királyhelmec városát. Mándokról, a közeli Tetenge hegyről is látszódnak a város hegyei, a völgyben fekvő panelépületek. Személyesen még nem voltunk itt, de reméljük hamarosan erre is sor kerül.

bathory-anna-nyomaban-kiralyhelmec

Királyhelmec romvára

Aki pedig nem tud utazni, annak figyelmébe ajánljuk Ugron Zsolna regényeit és Báthory Anna kalandos életét.

Linkek:

http://nagyecsed.hu/tortenelme

http://hu.wikipedia.org/wiki/Királyhelmec-Nevezetességei

http://www.nagykereki.hu/index.php?modul=21

S itt van egy térkép az útvonaltervvel:

bathory-anna-nyomaban-terkep



Lépjen velünk kapcsolatba

Legutóbbi bejegyzések

+36 45 435 160, +36 20 431 7404
4644 Mándok, Kossuth utca 101.
olahistvanne@freemail.hu