Meggyből készült

szerző: vendeghaz.mandok | publikálva: június 25, 2015 Kategória: Vendégház

A meggyet savanyú cseresznyeként is ismerjük. A rózsafélék családjába tartozik, így rokona nemcsak a cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű, bordó színű. Leve erősen fest. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország vezet, Magyarország pedig világszerte elismerten kiváló minőségű fajtáival a hetedik helyen áll.

Most van a meggyszezon, most kerül üvegbe, majd kamrába a nyári gyümölcsből készült finomságokból. Mivel sok meggy termett a Vendégház kertjében is, lesz mit feldolgozni.

Idén is készítetünk finom meggylekvárt, ami a kedvencünk. Emellett a gyümölcsöt egészben és kimagvazva is eltettük befőttesüvegekbe, jó lesz a főételek mellé, ill. a süteményekbe. Most először pedig pálinkát is főztünk ebből a finomságból! A kóstolón már túlesett ismerőseink szerint elég erősre, de ugyanakkor finomra is sikeredett.

A meggyet a görögök már több ezer éve ismerik, de az ókori rómaiak és perzsák is kedvelték. Ősidők óta elterjedt. Származási helye Eurázsia. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, ezt bizonyítja, hogy a meggy az egyetlen finnugor eredetű gyümölcs szavunk, a többi gyümölcsünk a bolgár, szláv és török nyelvekből kölcsönzött. Itthon a 17. századig a vadmeggy volt ismert, majd a spanyol meggy és a cigánymeggy. Számos helyiségnév és családnév bizonyítja, hogy régóta kedvelt gyümölcs hazánkban. Európában csak a 15-17. századtól terjedt el.

Virágzás idején akár díszfának is beválik. Fája jó minőségű bútorfa, levele ás gyümölcskocsánya pedig gyógyszeralapanyag. A meggyfolt szódabikarbónával, tejjel tisztítható. A fa kicsorgó gyantáját a népi gyógyászat görcsoldóként használta. A meggymagot ne dobjuk ki, inkább gyűjtsük össze, és töltsük párnába. Jól szellőzik, és alátámasztja a nyakat. Len zsákba töltve melegítőzsákként is használhatjuk, miután a sütőben jól felmelegítettük. A zsákocskát hűthetjük, is és enyhíthetjük vele a sebek vagy csípések okozta fájdalmat.

Bor és tea is készíthető belőle. A meggy levelét régen dohány helyett használták. A meggy szárából tea készíthető, mely a szívműködésre, a vérnyomásra is pozitív hatással van, sőt állítólag még fogyaszt is. Meggymézet is lehet vásárolni.

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B- és C- vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló.



Lépjen velünk kapcsolatba

Legutóbbi bejegyzések

+36 45 435 160, +36 20 431 7404
4644 Mándok, Kossuth utca 101.
olahistvanne@freemail.hu